Krijgen sommigen het al benauwd bij een gewoon ritje in de lift, anderen moeten er niet aan denken als de lift tussen twee verdiepingen komt stil te staan. Moet je inderdaad bang zijn? We helpen de fabels graag de wereld uit.

FABEL 1: IN EEN STILSTAANDE LIFT RAAKT DE ZUURSTOF OP

FEIT: Er is altijd genoeg zuurstof aanwezig. In Hollywood overdrijven ze graag, maar stikken in een lift is echt niet mogelijk.

 

FABEL 2: EEN STILSTAANDE LIFT KAN NAAR BENEDEN VALLEN

FEIT: Een slim beveiligingssysteem – de vanginstallatie – zorgt ervoor dat de lift nooit naar beneden kan vallen. Zelfs al zouden de kabels breken, dan is jouw veiligheid gewaarborgd.

 

FABEL 3: EN DAN ZIT JE OPEENS IN HET DONKER  

FEIT:  Het licht blijft gewoon branden. En is er sprake van een stroomstoring, dan is er meestal nog de noodverlichting die aanspringt.

 

FABEL 4: ALS DE STROOM UITVALT, WERKT HET ALARM NIET MEER  

FEIT:  In bijna alle liften kun je bellen met de storingsdienst. De telefoonlijn daarvoor werkt ook als de stroom uitvalt. Tijdens de veiligheidskeuring testen we de werking, alhoewel we niet de stroom van het hele gebouw kunnen uitschakelen.

 

FABEL 5: ALS IK DE DEUREN OPEN KRIJG EN IK ZIE DE VERDIEPING, DAN KAN IK ER TOCH ZO UITSPRINGEN? 

FEIT:  Staat de kooi ruim boven de verdiepingsvloer, dan kun je in de schacht vallen. Bovendien: als er echt iets mis is, kan de lift onbedoeld in beweging komen. Bevind je je net in de deuropening, dan kun je bekneld raken. Stap dus niet uit, maar blijf in de lift. Daar ben je safe.