Krijgen sommigen het al benauwd bij een gewoon ritje in de lift, anderen moeten er niet aan denken dat de lift tussen twee verdiepingen komt stil te staan. Moet je inderdaad bang zijn? We scheiden de feiten van de fabels.

 

FABEL 1: in een stilstaande lift raakt de zuurstof op

 
FEIT:
Er is altijd genoeg zuurstof aanwezig. Filmregisseurs doen je graag anders geloven, maar stikken in een lift is echt niet mogelijk. In de liftschacht waarin de lift naar boven en beneden gaat, is er sprake van een natuurlijke doorstroom van lucht. In de liftkooi, die de liftpassagiers vervoert, zitten vaak onzichtbare ventilatieroosters, waardoor de lucht in de liftkooi gewoon wordt ververst. Zelfs wanneer het maximumaantal liftpassagiers in de liftkooi staat, is er genoeg zuurstof. Daar is rekening mee gehouden bij het ontwerp van de lift.
 


 

FABEL 2: een stilstaande lift kan neerstorten


FEIT:
Een slim beveiligingssysteem zorgt ervoor dat de lift nooit naar beneden kan vallen. De liftkooi waarin de liftpassagiers staan, zit sowieso al aan heel veel kabels vast. Er moet echt veel gebeuren, willen die allemaal breken. Kom je onverhoopt toch in een vrije val, dan zorgt de vanginstallatie ervoor dat je niet kunt neerstorten.
 


 

FABEL 3: en dan zit je opeens in het donker 

 
FEIT:
Het licht blijft gewoon branden. En is er sprake van een stroomstoring, dan gaat de noodverlichting meestal wel aan.

 

FABEL 4: als de stroom uitvalt, werkt het alarm niet meer

 
FEIT:

In bijna alle liften zit een alarmknop en kun je contact opnemen de storingsdienst. De telefoonlijn daarvoor werkt ook als de stroom uitvalt. Tijdens de veiligheidskeuring test Liftinstituut de werking.

  Lees hier meer

 

FABEL 5: Als ik de deuren open krijg en ik zie de verdieping, dan kan ik er toch zo uitspringen?

 
FEIT:
Staat de kooi ruim boven de verdiepingsvloer, dan kun je in de schacht vallen. Bovendien: als er echt iets mis is, kan de lift in beweging komen. Bevind je je net in de deuropening, dan kun je klem komen te zitten. Stap dus niet uit, maar blijf in de lift. Daar ben je safe.